Nyheder
Vi skifter alle vandmålere i Tinning i perioden marts-maj 2019.
Den 07.januar 2019: Vi renoverer pt. stophaner, hoved-og stikledninger langs Damsbrovej 41- 53. Hvor vi omlægger hovedledningen fra at have ligget i baghaverne til nu at ligge i den nye cykel-gangsti. Renoveringsarbejdet vil være færdigt ca. 1.februar 2019.
Den 15. oktober 2018: Vi besøgte Juelsminde Vandværk for at se et demonstrationsanlæg til fjernelse af kalk. Vand smagte ikke ret godt bagefter, så vi har foreløbig opgivet at fjerne kalk i vores vand.
Den 23. oktober 2018: Vi går igang med at renovere stophaner, hoved-og stikledninger langs Postvej 3-23. Hvor vi omlægger hovedledningen fra at have ligget i baghaverne til nu at ligge i den nye cykel-gangsti. Renoveringsarbejdet vil være starte den 1. november og slutte ca. 15. december 2018.
Kalkindhold:
Vi arbejder med at reducere kalkindholdet i vores vand, enten ved at fjerne noget af kalken eller ved at knuse kalken, så den ikke sætter sig fast på varmelegemer i vaskemaskiner eller kaffemaskiner og heller ikke på badeværelsesarmaturer. Vi har i den forbindelse været på besøg på Hammel Vandværk for at høre om deres erfaringer med kalkknusning, se referatet her:
Referat fra besøg på Hammel Vandværk den 22, maj 2017 for at høre om deres erfaringer med kalkknusning.
Efter at have beset vandværket gik vi ind til deres kalkknusningsanlæg, som består af nogle kobbertråde som er viklet om afgangsrøret fra vandværket, disse kobbertråde forsynes med strømimpulser fra styringen som ses på væggen bagved, se vedhæftede billeder. Anlægget bruger kun strøm for nogle få hundrede kroner om året. Formanden Tommy fortalte om funktionen af anlægget og deres erfaringer med det.
- De havde købt 4 anlæg for ca. 80.000,-kr. 1 på vandværket og 3 mindre på deres 3 trykforøger stationer, fordi rækkevidden af det enkelte anlæg er 1-1,5 km, så der var stadig forbrugere i yderområderne, som ikke var dækket ind, men de allerfleste var. De havde tidligere lejet et kalkknusningsanlæg, som kunne dække hele forsyningsområdet, men det kostede 900.000,-kr hvis de skulle købe det, så det syntes de blev for dyrt.
- De havde sendt spørgeskemaer ud til deres forbrugere og en del havde svaret positivt tilbage, at de kunne mærke at kalkpletterne var lettere at tørre af, nogle forbrugere havde endda svaret positivt tilbage, allerede inden kalkknusningsanlægget var sat i drift(for at vinde de 3 flasker rødvin)
- De havde forsøgt at få testet funktionen hos Teknologisk Institut, men de havde vist allerede forsøgt og havde derfor afslået, derfor fik de effekten testet hos Clean Tabs i Hammel(dem der laver sæbetabs til bl.a. opvaskemaskiner) og de kunne ikke konstatere nogen ændring i forhold til det nødvendige forbrug af sæbe, der er jo den samme mængde kalk i vandet som tidligere, hvilket de også havde konstateret ved en inddampningstest. Mange forbrugere mente dog at de skulle bruge mindre sæbe til bl.a. hårvask, og at kaffemaskinen ikke skulle afkalkes så ofte.
- Tommy mente selv at der var en vis effekt, f.eks. var kalkpletterne efter bilvask lettere at tørre af bilen end tidligere, og også på badeværelset var det lettere at tørre kalken af, kalkpletterne var der stadig, men de var lettere at tørre af, og hvis forbrugerne er glade, er vandværket jo tilfreds som han sagde.
- Vi må arbejde videre med sagen i vores egen bestyrelse evt. nedsætte et kalkknusningsudvalg og indkalde en eller flere leverandører til et møde for at høre om deres erfaringer og hvad de kan tilbyde.